Energiebronnen

Zonne

energie

Eén van de meest bekende vormen van duurzame energie is de zon. Deze energie bron kan op verschillende manieren uw huis verwarmen. Zonne-energie is om te zetten in elektriciteit of warmte. Zonnepanelen en zonneboilers worden met de dag populairder.

Aardwarmte

en bodemenergie

Bodemenergie wordt uit de bodem gehaald tot zo'n 500 meter diepte. Met deze bodemenergie kan je gebouwen verwarmen en koelen. Het meest bekende systeem is de warmtepomp verwarming.

Aard-warmte (Geothermie) wordt uit dieper gelegen aardlagen gewonnen die op een diepte liggen tussen de  500 en 4000 meter. Geothermie wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen.

Wind

energie

Windenergie wordt opgewekt op zee of op land. Het is één van de meest efficiënte vormen van duurzame energie. Windenergie is om te zetten in electriciteit.

Waterkracht

energie

In een deel van Europa is het opwekken van duurzame energie met waterkracht heel normaal. In Noorwegen komt bijna alle stroom uit waterkracht. 

In Nederland zal de bijdrage van waterkracht echter beperkt blijven.

Bio

massa

Biomassa staat ook wel bekend als groene energie. Biomassa is duurzaam omdat het voortkomt uit biologisch (of organisch) materiaal, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. 

Biomassa is om te zetten in elektriciteit en warmte. Warmte wordt bijvoorbeeld opgewekt met biogas en uw bestaande CV ketel.

Welk systeem

past bij mijn woning?

Nu u inzicht heeft gekregen in de verschillende energiebronnen helpen wij u graag verder met ons overzicht van energiesystemen om uw woning te verwarmen.

Dit inspirerende boek van Marco Bijkerk "Help de energietransitie" legt op een eenvoudige manier de verschillen tussen energiebronnen en energiedragers uit. Welke oplossingen zijn er al voorhanden en welke staan nog in de kinderschoenen? Welke scenario's lijken de beste oplossing te bieden? Laat u meeslepen door dit geweldige boek.

Tip: een mooi cadeau voor Vaderdag.