Feiten over aard- en bodemwarmte:

Sinds 1 januari 2018 worden nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten op aardgas. Aangezien deze nieuwbouwwoningen volledig zijn geïsoleerd en men de nieuwste isolatiematerialen gebruikt worden deze woningen verwarmd zonder aardgas. 

Je ziet eigenlijk geen nieuwbouwwoning meer zonder zonnepanelen. Deze huizen worden deels verwarmt met groene stroom. In het huis wordt er gebruik gemaakt van een warmtepomp gecombineerd met een vloerverwarming. Deze vloerverwarming wordt steeds vaker verwarmt door een WKO systeem  (warmte en koude opslag) waar gebruik wordt gemaakt van aardwarmte.

In de zomer wordt het warme water opgesloten in een bron en in de winter wordt dit warme water weer uit de grond gehaald. Zo wordt er ook in de winter koud water opgeslagen in de bron en in de zomer wordt de woning gekoeld met het koude water uit de bron. 

  • Het totale finale energieverbruik was in 2018 ongeveer 2.100 PJ*. Hiervan was 7,4% hernieuwbare energie. 

  • Hernieuwbare energie is afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Dit is energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte, warmte uit net gemolken melk en biomassa. Fossiele energie en kernenergie vallen niet onder hernieuwbare energie, omdat deze afkomstig zijn uit bronnen die niet worden aangevuld. 

  • Het verbruik van aard- en bodemwarmte was in 2017 7,12 PJ* en is gestegen naar 8,1 PJ* in 2018.

* 1 PJ= 1.000.000.000.000.000 joule

Bron: CBS

Eneco - Uitleg warmte-koude opslag. Bron: Eneco 12 april 2011 Youtube

Zo werkt aardwarmte (geothermie) : Bron Hydreco B.V. 4 november 2013 Youtube

Op Energieopwek.nl kunt u de (actuele) opbrengst zien van o.a. aardwarmte en bodemenergie in Nederland.