• esther jong

Waarom is een groen energiecontract niet altijd groen?

De bron waar de duurzame energie is opgewekt kan niet altijd bewezen worden en kan daardoor opgewekt zijn met fossiele brandstoffen. Weet u waar uw groene energie is opgewekt? Elke energieleverancier beweert dat ze echte groene energie leveren, maar klopt deze bewering wel? Hoe kan het dat er 70% van de Nederlanders een groen energiecontract hebben afgesloten en er slechts 15% duurzame groene stroom wordt opgewekt in Nederland?

Heeft u al gehoord van sjoemelstroom of greenwashing?

Hierbij wordt de consument, u dus, mogelijk misleid, er wordt geen groene energie geleverd. De meeste energieleveranciers kopen een certificaat, ook wel GvO’s (certificaat met een garantie van oorsprong), in het buitenland. Zij pretenderen met dit certificaat dat de energie duurzaam is opgewekt en dat deze energie aan u wordt geleverd in Nederland. Helaas blijft de opgewekte duurzame stroom in het buitenland en komt deze nooit naar Nederland toe. Ze gebruiken het certificaat om u te misleiden. De praktijk is dat u energie geleverd krijgt die gemaakt is uit steenkool en aardgas. Wat kunt u doen om er zeker van te zijn dat uw groene energiecontract echt duurzaam is opgewekt?

Sluit een duurzaam energie contract af indien aan de volgende voorwaarde is voldaan:


  1. de energie is duurzaam opgewekt in Nederland;

  2. de energieleverancier investeert zelf in duurzame energiebronnen. Ze investeren in bijvoorbeeld nieuwe zonneparken of nieuwe windmolens.

  3. de energieleverancier koopt aantoonbaar zijn duurzame energie in bij een lokale duurzame bron. Bijvoorbeeld een varkensboer die op al zijn stallen zonnepanelen heeft geïnstalleerd en meer energie in een jaar opwekt dan hij zelf ooit zal afnemen;

  4. de energieleverancier investeert zelf in nieuwe duurzame energiebronnen of energiedragers. Voorbeelden hiervan zijn investeringen in nieuwe zonneparken, windmolens;

  5. de energieleverancier investeert zelf in nieuwe duurzame energiebronnen of energiedragers. Energiedragers worden gemaakt en komen dus niet zelf niet in de natuur voor. Elektriciteit is een bekende energiedrager, maar deze wordt hoofdzakelijk gemaakt uit aardgas en steenkool. Investeert de energieleverancier ook in een nieuwe duurzame energiedragers? Een veel belovende duurzame energiedrager is waterstof. Waterstof kan door de bestaande gasleidingen getransporteerd worden en hierdoor blijft het een betaalbaar en duurzaam alternatief voor aardgas.


Moet u deze voorwaarden nu zelf gaan controleren?

Nee, dat hebben de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE al voor u gedaan. In hun onderzoek hebben ze al deze punten bekeken en de beste duurzame energieleveranciers voor u gerangschikt. In onderstaand overzicht ziet u welke energieleveranciers het beste presteren.


Op onze website vergelijken we alleen energieleveranciers uit dit onderzoek die hoger scoren dan het cijfer 8!

Zo kunt u erop vertrouwen dat uw hernieuwbare groene en duurzame energie echt groen is opgewekt.


Klik op onderstaande afbeelding om binnen 1 minuut uw echte duurzame contract af te sluiten.


Onderstaand vindt u aanvullende informatie over wat groene en hernieuwbare energie precies is.


Wat is groene energie? 

Groene energie komt van hernieuwbare (duurzame) energiebronnen. Hernieuwbare energiebronnen raken nooit op en zijn dus oneindig te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn zonne-energie en windenergie.

Wat is het verschil tussen fossiele en hernieuwbare (duurzame) energiebronnen?

Fossiele brandstoffen zijn o.a. aardgas, steenkool en aardolie. Deze fossiele brandstoffen raken ooit op en zijn daarom niet hernieuwbaar. Eenmaal aardgas verbranden betekent dat je deze nooit meer opnieuw kunt gebruiken. Hernieuwbare (duurzame) energiebronnen kan je elke keer opnieuw gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn zonne-energie en windenergie.

Waarom moeten we nu opeens van fossiele brandstoffen af?

Wij moeten overstappen op hernieuwbare energiebronnen omdat fossiele brandstoffen een grote bijdrage leveren aan de Co2 uitstoot. Uit wetenschappelijk onderzoek en de zichtbare klimaatverandering is bewezen dat de opwarming van de aarde voornamelijk wordt veroorzaakt door de uitstoot van Co2.

116 keer bekeken