• esther jong

Stappenplan duurzame energie vergelijken

Bijgewerkt: mei 24


5 stappen om energie duurzaam te vergelijken

We zullen er allemaal aan moeten geloven: in de komende jaren stappen we over van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool, naar duurzame energiebronnen. Dit lijkt simpel, maar in de praktijk komt u er al snel achter dat het duurzaam verwarmen van uw woning niet zomaar geregeld is. Heeft u nu geen tijd of energie om uw woning hierop aan te passen, dan kunt u gelukkig ook uw huidige energiecontract (gebaseerd op fossiele brandstoffen), omzetten naar een duurzaam energiecontract. Onderstaand stappenplan helpt u bij het kiezen van een nieuwe duurzame energieleverancier.

Stap 1: vergelijk meerdere energie leveranciers

Voordat u begint met de overstap naar duurzame energie, is ons advies niet alleen de prijzen te vergelijken van uw huidige leverancier. De ervaring leert dat juist het overstappen naar een nieuwe energieleverancier u het meeste voordeel gaat opleveren. Het mooie is dat het overstappen een fluitje van een cent is en dat u er totaal niks van merkt. Uw nieuwe energieleverancier verzorgt de overstap probleemloos voor u. Begin uw vergelijk hier!

Stap 2: welke energieleveranciers leveren aantoonbaar duurzame energie

Elke energieleverancier probeert u te overtuigen dat ze zeer groen bezig zijn en dat de energie die zij leveren duurzaam is opgewekt. Helaas blijkt er een groot verschil te zijn in het duurzaam aanbieden van energie. In de meeste gevallen kan niet aangetoond worden welke bron de energie heeft opgewekt en of dit volledig duurzaam is geweest. Bekijk onze pagina waar een groots onderzoek van Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise inzicht geeft welke energieleveranciers het duurzaamst zijn in Nederland.

Stap 3: vergelijk de totaalprijs van uw aanbiedingen

Vergelijk niet de onderlinge tarieven van gas en stroom met elkaar! Vergelijk alleen de aanbiedingen met uw huidige jaarverbruik. U vergelijkt op deze manier uw energiekosten op jaarbasis en niet op basis van Kwh of m3. Op deze wijze krijgt u een eerlijk vergelijk en vergelijkt u geen appels met peren.

Stap 4: hoe lang zijn de prijzen geldig?

U kunt kiezen voor een contractlooptijd van 1, 2 of 3 jaar met vaste prijzen of misschien wel een contract op basis van flexibele energieprijzen. Onze ervaring leert dat een jaarcontract met vaste prijzen u het meeste gaat opleveren indien u ook bereidt bent elk jaar van energieleverancier te wisselen. Overtuig u zelf!

Stap 5: welke misverstanden zijn er over groene stroom?

Heeft u al gehoord van "sjoemelstroom" of " Greenwashing"? Alle energieleveranciers pretenderen namelijk groene energie te leveren, maar is dat ook zo? Bekijk de video's van Kassa en Hier Klimaatbureau op onze pagina en overtuig u zelf welke energieleveranciers het juiste verhaal vertellen.

Alvast gefeliciteerd met uw nieuwe energiecontract!
62 keer bekeken