• esther jong

Stappenplan duurzaam verwarmen bestaande woning

Bijgewerkt: jun 2810 stappen om uw huis duurzaam te verwarmen

We zullen er allemaal aan moeten geloven: in de komende jaren stappen we over van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool, naar duurzame energiebronnen. Deze keuze lijkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt het voor velen toch nog lastig te zijn. Hoe gaat u uw woning, appartement, kamer of zwembad duurzaam verwarmen? Onze uitleg wijst u op weg. Een stappenplan waarmee de overstap een stuk gemakkelijker wordt!


Stap 1: wat is het alternatief?

Voordat u begint met de overstap naar duurzame energie, is het belangrijk om te weten wat de plannen van de gemeente zijn voor uw wijk. De gemeente is ervoor verantwoordelijk om uiteindelijk te bepalen op welke energiebron iedereen overstapt. Het is in ieder geval de bedoeling dat uw huis zonder gas wordt verwarmd. Het is natuurlijk zonde als u bijvoorbeeld net bent overgestapt op een warmtepomp, terwijl de gemeente voor uw wijk kiest voor een warmtenet.


Stap 2: vergelijk duurzame energiebronnen

De volgende stap is het inventariseren van de verschillende mogelijkheden. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom zullen we de komende jaren allemaal overstappen op duurzame energiebronnen. Maar.. welke duurzame energiebronnen zijn er eigenlijk? Online vindt u alle antwoorden op www.hoeverwarmikmijnwoning.nl


Stap 3: controleer de isolatie

Wilt u uw woning duurzaam verwarmen? Controleer dan eerst de status van uw woning. Afhankelijk van het bouwjaar van uw woning is snel vast te stellen of uw woning extra geïsoleerd dient te worden. Heeft u extra isolatie nodig omdat het een vereiste is omdat u anders uw woning niet genoeg verwarmd krijgt of gaat het puur om het besparen van energie?


Stap 4: hoge of lage temperatuurverwarming?

Bij lage temperatuur verwarming is het een vereiste dat uw woning volledig geïsoleerd is. Hierbij moet u denken aan dak-, vloer-, wand- en HR++ isolatieglas.

De huidige CV ketel verwarmt uw leidingsysteem met water tussen de 70 en 80 graden. Bij een lage temperatuur verwarming (ltv) wordt uw leidingsysteem gevuld met water tussen de 35 tot 55 graden. Bij ltv verwarming is er dus een groter oppervlak vereist om dezelfde warmte te produceren als bij een CV ketel. Het opwarmen kost meer tijd en daarom is het belangrijk de warmte binnen uw woning te houden en goed te isoleren.

Bij hoge temperatuurverwarming is isolatie geen vereiste maar deze zorgt zeker voor meer comfort en bespaart energie. Isolatie is dus goed voor uw portemonnee en voor het milieu.


Stap 5: bekijk duurzame energiesystemen

Nu is het tijd om verschillende duurzame energiesystemen te bekijken. Kiest u voor een lucht/water warmtepomp of is toch een water/water warmtepomp of zijn infraroodpanelen meer geschikt voor uw woning?


Stap 6: weeg de voor- en nadelen af

Elk duurzame energiesysteem kent zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen, zodat u uiteindelijk de beste keuze kunt maken.


Stap 7: krijgt u subsidie?

Niet onbelangrijk: de subsidie. Het is mogelijk om subsidie van de overheid te krijgen voor het duurzaam verwarmen van uw woning. Dit scheelt een hoop in de kosten en daarmee worden sommige opties, zoals een warmtepomp, een stuk aantrekkelijker.


Stap 8: investering en terugverdientijden

Het ene systeem vraagt om een hogere investering dan het andere. Hierdoor zijn mensen vaak geneigd om dit als een nadeel te ervaren, terwijl het systeem op den duur voor een lagere energierekening kan zorgen. De technische levensverwachting van uw energiesysteem bepaalt uiteindelijk de terugverdientijd van uw installatie. Indien u uw investering over meerdere jaren kunt afschrijven betekent dit dat uw systeem goedkoper wordt en eerder bijdraagt aan uw gewenste energiebesparing.


Stap 9: vergelijk energiecontracten

Voordat u een uiteindelijke keuze maakt, is het van belang om energiecontracten

te vergelijken. Hoe ga je te werk? Goedkoop verwarmen betekent dat u regelmatig uw huidige energiecontract tegen het licht dient te houden. Leg ook uw huidige energiecontract eens naast een duurzaam energiecontract zonder gas. Vaak scheelt het maar een paar tientjes per jaar, terwijl duurzame energie een stuk beter is voor het milieu. Uw huidige energiecontract kunt u daarnaast eenvoudig omzetten naar 100% duurzame energie, waarvan door onafhankelijk onderzoek is vastgesteld dat de bron traceerbaar is.


Stap 10: maak een duurzame keuze

De laatste stap is natuurlijk het maken van de keuze. U heeft alle opties vergeleken, uw huidige situatie bekeken en uw investeringen op een rijtje gezet. Vergelijk uw investering en terugverdientijd met een duurzaam energiecontract. Het kan goed zijn dat een duurzaam energiecontract meer geld bespaart dan een heel nieuw (duurzaam) energiesysteem. Gaat u veel geld investeren of sluit u een nieuw duurzaam energiecontract af met een kleine extra bijdrage? De keuze is aan u en begin met het duurzaam verwarmen van uw woning!


Succes met de zoektocht naar duurzame energie!
475 keer bekeken