• esther jong

Waarom kan Nederland (nog) niet van aardgas af?

Bijgewerkt: jul 5

Op dit moment gebruiken we hoofdzakelijk fossiele brandstoffen om onze huizen te verwarmen. Aardgas is de belangrijkste en schoonste fossiele brandstof die we kennen en wordt hoofdzakelijk gebruikt om uw woning te verwarmen. De overheid promoot en subsidieert steeds meer mensen om te stoppen met aardgas en over te stappen naar elektriciteit. Hierdoor besluiten steeds meer mensen, geholpen door subsidies, naar all electric te gaan. De consument kiest vooral voor elektrisch rijden (auto/scooters/e-bikes) en het all electric verwarmen van de woning. Hier wordt echter door de overheid de illusie gewekt dat elektriciteit beter zou zijn voor het milieu en bijdraagt aan het terugdringen van CO2 doelstellingen. De praktijk is anders omdat onze elektriciteit hoofdzakelijk gemaakt wordt in een kolencentrale of een aardgas gestookte energiecentrale. Deze elektriciteit wordt niet duurzaam gemaakt en is vervuilender dan ons aardgas. Wist u dat slechts 3 procent van alle elektriciteit die wij in Nederland gebruiken is opgewekt met zonnepanelen en windenergie?

10 redenen om dus (nog) niet van het aardgas af te gaan zijn:


 1. Aardgas stoot minder CO2 uit dan elektriciteit die gemaakt is in een kolencentrale of een aardgas gestookte elektriciteitscentrale;

 2. De groei in duurzame energie (hernieuwbare energie) komt vooral uit het toepassen van biomassa. Biomassa komt steeds vaker in het nieuws omdat er twijfels zijn over hoe duurzaam biomassa werkelijk is als je kijkt naar de opwekking en het transport ervan;

 3. In de hele wereld stappen overheden over van energie uit steenkool, bruinkool en aardolie naar aardgas. Aardgas is de meest schone fossiele brandstof die er is en nog volop te krijgen is;

 4. Aardgas is goedkoop in opwekking, transport en in gebruik;

 5. In Nederland is meer dan 98% aangesloten op aardgas. De infrastructuur van aardgas heeft ons allen meer dan 40 miljard gekost en moet niet zomaar aan de straat gezet worden;

 6. Bestaande woningen van vóór het jaar 2000 zijn onmogelijk op een betaalbare en comfortabele manier te verwarmen;

 7. De overheid moet “geen oude schoenen wegwerpen voordat men een nieuwe heeft”; 

 8. De overheid moet een business case bouwen voor minimaal 20 jaar zodat bedrijven gaan investeren in duurzame energie;

 9. De overheid moet meer investeren in het bouwen van zonneparken, windmolens en waterturbines om echte groene stroom op te kunnen wekken;

 10. De overheid moet meer investeren in de ontwikkeling van duurzame energiedragers. Hoe gaan wij onze duurzaam opgewekte energie opslaan? Waar halen wij onze energie vandaan indien er meer vraag is naar energie dan er wordt opgewekt? Waar halen wij duurzame energie vandaan als de zon niet schijnt of niet waait? Inderdaad: uit een energiedrager. 

Welke duurzame energievorm zou aardgas het beste kunnen vervangen?

Het antwoord hierop is: groene waterstof.

 1. Waterstof die gemaakt wordt uit groene stroom (opgewekt door zonnepanelen, windenergie en waterturbines) noemt men groene waterstof. Het afvalproduct is water en er komt totaal geen CO2 meer vrij.

 2. Groene waterstof is een toekomstige energiedrager om aardgas te vervangen. Wereldwijd ziet men mogelijkheden voor groene waterstof. Waterstof is een gas dat net zoals aardgas gebruikt kan worden om uw woning te verwarmen en het voordeel ervan is dat je het in grote hoeveelheden kunt opslaan en transporteren.

 3. Deze groene waterstof kan getransporteerd worden door ons huidige gasnet om onze woningen te verwarmen. U heeft dus geen dure systemen nodig om uw huis te verwarmen.

 4. Groene waterstof kan gebruikt worden in vele sectoren zoals transport (vrachtauto’s, vliegtuigen, boten, personen auto’s), industrie en voor het verwarmen van onze woningen.


Bron video: Stedin waterstofproject: van aardgas naar waterstof

Overheid, bezint voordat men begint en investeer in duurzame energiebronnen en dragers voordat je stopt met onze schoonste fossiele brandstof. Wij hebben simpelweg NOOIT voldoende beschikbare duurzame energie tot onze beschikking. 


Consumenten, stap daarom over op duurzame energiebronnen en energiedragers. Zo zorgen we er allemaal voor dat er een business case komt waarin bedrijven hun geld kunnen verdienen en de consument op een betaalbare manier voorzien gaat worden van duurzame energie.


Ons advies is om uw huidige fossiele energiecontract om te zetten naar een duurzaam energiecontract. Hiermee helpt u uzelf en het bedrijfsleven om te gaan voor duurzame energie. 


Vergelijk hier uw fossiele energiecontract met een duurzaam energiecontract.


Bedankt dat u heeft meegeholpen aan het verduurzamen van onze planeet!1,104 keer bekeken